Starten met beleggen? Wij geven je tips!

//Starten met beleggen? Wij geven je tips!
beleggen

We horen tegenwoordig steeds meer over beleggen. Niet zo gek ook, als je kijkt naar hoe laag de spaarrente momenteel is. door goed te beleggen heb je later een fijn zakcentje. Wel is het hierbij belangrijk dat je weet wat je doet. Een verkeerde keuze kan er al snel voor zorgen dat je al je geld kwijt bent, en dat willen we uiteraard voorkomen. Wil je starten met beleggen? Dan kunnen de tips in dit artikel je hier zeker bij helpen.

Denk goed na over je doel

Het is een goed idee allereerst na te denken over je doel. Wil je beleggen zodat je straks een mooie aanvullen hebt op je pensioen? Wil je graag wat achter de hand hebben voor de studie van je kinderen of kleinkinderen, of denk je meer aan het aanschaffen van een vakantiehuis, camper, boot of een nieuwe woning?

Denk ook na over waar je in wilt beleggen. Er zijn veel verschillende beleggingsmogelijkheden, en het is belangrijk dat je hier volledig achterstaat. Zo kun je beleggen in vastgoed, obligaties of een beleggingsfonds, maar ook in ForFarmers. Beleggen in ForFarmers is ideaal voor mensen die willen dat hun beleggingen terechtkomen bij een goede organisatie met hart voor dieren. Deze groothandel levert namelijk de voeding voor biologische veehouderijen. Dit is nodig om te zorgen voor de beste tomaten, stukken kipfilet en bloemkolen, die jij vervolgens in de supermarkt koopt.

Hoe lang kun je het geld missen?

Een ander belangrijk punt om over na te denken is hoe lang je het geld kunt missen. Hoe langer jij de tijd hebt om te beleggen, hoe meer tijd je hebt om eventuele tegenvallers op de beurs op te vangen. Houd minimaal rekening met 3 jaar, maar het liefst 5 jaar. Houd er wel rekening mee dat je alleen geld voor het beleggen gebruikt dat je daadwerkelijk kunt missen. Het geld voor je vaste lasten, boodschappen en het opbouwen van een buffer zitten hier dus niet bij.

Hoeveel risico wil je lopen?

Als laatste is het ook goed om na te denken over hoeveel risico je wilt lopen. ga bij jezelf na of je nu wilt beleggen omdat de spaarrente bij de bank zo ontzettend laag is, of omdat je echt graag je tijd en geld wil investeren voor een betere financiële toekomst? Houd er ook rekening mee dat je er niet wakker van moet gaan liggen als je geld eens minder waard is. De koersen verschillen dagelijks, soms wel meerdere keren per dag, en dus kan het zijn dat je geld minder waard wordt. Het is dan ook niet aan te raden elke dag in de gaten te houden wat de koersen doen, maar je geld gewoon te laten zitten. je hebt er niks aan als je alles in de gaten blijft houden, en het kan je daarnaast alleen maar onnodige stress opleveren.