Wat is het nut van een zakelijk energielabel?

/, Uncategorized/Wat is het nut van een zakelijk energielabel?

Milieuvriendelijkheid en energiezuinigheid spelen tegenwoordig een steeds grotere rol. Deze manier van duurzaam ter werk gaan brengt ook de energielabel met zich mee. Een energielabel is een officieel certificaat dat inzicht geeft van de energiezuinigheid door middel van een schaalverdeling. Daarnaast geeft een energielabel duidelijkheid over energiebesparende mogelijkheden. Energielabels kunnen worden gebruikt voor elektrische apparaten en voertuigen, maar ook voor bedrijfspanden. Het doel van energielabels voor bedrijfspanden is het terugdringen van het energiegebruik.

 

Wanneer is een energielabel verplicht?

Sinds 2008 is het verplicht voor bedrijven om over een geldig energielabel te beschikken wanneer ze een pand willen verkopen of verhuren. Dit geldt overigens niet voor opslagpanden, kerken en monumenten. Het beschikken over een geldig energielabel is de verantwoordelijkheid van de verkoper of verhuurder.

 

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) controleert sinds 1 juni 2015 streng op de aanwezigheid van een geldig energielabel op het moment van de overdracht. Wanneer er geen geldig energielabel is, kan de boete oplopen tot €20.250.

 

Wat zijn de voordelen van een energielabel?

Natuurlijk is een energielabel verplicht, maar het brengt ook enkele voordelen met zich mee waarmee je kosten kan besparen. Zo is het hebben van een energielabel gunstig voor de prijs van de verkoop of verhuur van het pand. Daarnaast brengt het de mogelijkheid met zich mee om de verhuur of verkoop te versnellen. Een energielabel geeft informatie over de energiezuinigheid van je pand, maar ook de mogelijkheden om je pand energiezuiniger te maken. Door het gebruik van een energielabel kan je bijdragen aan een duurzame en energiezuinige samenleving.

 

Een energielabel aanvragen

Het aanvragen van een energielabel is de verantwoordelijkheid van het bedrijf. Het bedrijf dient zelf een erkend energieadviseur met een EPA-U label in te schakelen. Hierna wordt een afspraak gemaakt en komt de energieadviseur langs. Tijdens dit bezoek wordt gekeken naar verschillende kenmerken zoals isolatie, verlichting en de oppervlakte van het pand. De prijs van een energielabel is sterk afhankelijk van het aantal m4 van het pand.