13 tips zonnepanelen kopen: waar op letten?

//13 tips zonnepanelen kopen: waar op letten?

Zonnepanelen brengen veel voordelen met zich mee: ze zijn goed voor het milieu en uiteindelijk voor je energierekening. Ze vragen alleen een behoorlijke investering. Het is dan ook niet gek dat er veel is om op te letten. Wij zetten de aandachtspunten en tips voor zonnepanelen voor je op een rij.

13 tips zonnepanelen kopen: waar op letten?

Zonnepanelen brengen veel voordelen met zich mee: ze zijn goed voor het milieu en uiteindelijk voor je energierekening. Ze vragen alleen een behoorlijke investering. Het is dan ook niet gek dat er veel is om op te letten. Wij zetten de aandachtspunten en tips voor zonnepanelen voor je op een rij.

1. Soort zonnepanelen kiezen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen, ieder met zijn eigen kenmerken.

Monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen herken je aan hun egale blauwe kleur. De meeste mensen kiezen voor dit type, omdat deze de meeste zonne-energie genereert.

Polykristallijn zonnepanelen

Polykristallijn zonnepanalen zijn ook blauw, maar niet egaal. Deze zonnepanalen genereren minder zonne-energie, maar zijn dan ook goedkoper.

Dunne film zonnepanelen

Dunne film zonnepanalen worden ook wel CIS of CIGS zonnepanelen genoemd. Ze zijn bijna zwart van kleur. Je kent ze vast wel als dat stripje op rekenmachines. Om je woning van voldoende energie te voorzien heb je een flink dakoppervlak nodig, omdat dit type zonnepanelen het minste genereert.

2. Wattpiek zonnepanelen

Een hoger Wattpiek (Wp) levert meer stroom op. Zonnepanelen met een lager Wp zijn echter goedkoper. Het is slim voor een hoger Wp te gaan met een kleiner dakoppervlak.

3. Installateur zonnepanelen kiezen

Ga op zoek naar verschillende monteurs en vergelijk deze om de beste te kiezen. Waar let je op?

Uiteraard kijk je naar de prijs, maar kijk ook naar of de monteur aangesloten is bij een branchevereniging, een keurmerk heeft en de garantie. Kijk voor de garantie niet alleen naar hoe lang deze duurt, maar ook onder wie de garantie valt: de fabrikant of de installateur? Mocht de installateur failliet gaan, geldt je garantie niet meer.

Vraag bij iedere monteur altijd om referenties, een vrijblijvend adviesgesprek en een vrijblijvende offerte.

4. Energieleverancier zonnepanalen kiezen

Vergelijk energieleveranciers en kijk naar hoe zij salderen. Salderen is de aftreksom van hoeveel stroom de energieleverancier heeft geleverd minus de energie die je hebt teruggeleverd. Iedere leverancier heeft hier een ander tarief en methode voor.

5. Zonnepanelen financieren

Afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je wilt, kost zonnepanelen plaatsen rond de €5.000. Als je hier niet genoeg spaargeld voor hebt, kom je uit bij subsidie of een lening.

Subsidie voor zonnepanelen

Vanuit de overheid is er geen subsidie voor particulieren. Het kan zijn dat je gemeente dit wel heeft. Informeer dus bij je gemeente om te kijken of en wat voor een subsidie je gemeente biedt.

Lening voor zonnepanelen

Biedt je gemeente geen subsidie aan of niet genoeg? Dan kom je uit bij een lening. De beste optie voor zonnepanelen is de persoonlijke lening. Door de vaste looptijd en rente is het overzichtelijk. De goedkoopste lening vind je door te vergelijken, een zo kort mogelijke looptijd te kiezen en voor een lening te kiezen waar je boetevrij eerder kunt aflossen.

6. Vergunning zonnepanelen

Goed om te weten: voor het plaatsen van zonnepanelen voor particulieren heb je geen vergunning nodig! Alleen als je in een monument of beschermd pand woont.

7. Zorg voor ventilatieruimte

Belangrijk is dat er voldoende ventilatieruimte tussen de zonnepanelen en het dak en rond omvormer is. Zo voorkom je dat ze te heet worden en daardoor minder efficiënt werken.

8. Zonnepanelen mooi neerleggen

Soms kunnen zonnepanelen een doorn in het oog zijn. Om ze mooi neer te leggen neem je één soort paneel en leg je ze allemaal op dezelfde manier neer: allemaal verticaal of allemaal horizontaal. Zorg ook dat ze symmetrisch neergelegd worden voor zover dat kan. Zo oogt het rustiger.

9. Gebruik dummy zonnepanelen

Daken hebben soms lastige vormen, zeker als je een dakkapel of dakraam hebt. Lukt het net niet om de zonnepanelen netjes neer te leggen? Gebruik dan dummypanelen om gaten of hoeken op te vullen. Daarmee vorm het een mooi geheel.

10. Dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen

Is je dak toe aan vervanging? Denk er dan eens aan dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen te nemen. Deze ogen als dakpannen, maar hebben dus ingebouwde zonnepanelen.

11. BTW zonnepanelen terugvragen

Als particulier kun je de BTW op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Dit omdat je stroom levert aan het net, waardoor de overheid je kan zien als ondernemer. Je moet je dus wel aanmelden als ondernemer om hiervoor in aanmerking te komen.

12. Verzekering zonnepanelen

Je opstalverzekering verzekert je zonnepanelen niet altijd automatisch mee. Houd je polisblad dus even tegen het licht en pas je verzekering aan of stap over als dat nodig is.

13. Energieverbruiksmanager

Volg je energieverbruik en -productie met een energieverbruiksmanager. Je bespaart zo makkelijker en leuker energie. Via je computer, tablet of zelf smartphone heb je inzicht op je energieverbruik.