Is mijn Perzisch tapijt nog geld waard?

//Is mijn Perzisch tapijt nog geld waard?

Het is één van de oudste soorten vloerkleden en na eeuwenlang nog steeds ongelooflijk populair: het Perzisch tapijt. Er zijn ongelooflijk veel verschillende Perzische tapijten en alleen al in ons land zijn er duizenden mensen die over een dergelijk tapijt beschikken. De meeste mensen die zo’n tapijt hebben, zijn vooral erg nieuwsgierig naar de waarde van het tapijt. Maar wanneer is een Perzisch tapijt dan nog geld waard en hoe kun je aan jouw tapijt zien of het nog waardevol is of niet? Hoe zie je überhaupt of een Perzisch tapijt echt is? We vertellen het je hieronder!

Echtheid van Perzisch tapijt controleren

Het allereerste wat je wil weten van je Perzisch tapijt is natuurlijk of het echt is of niet. Een nep tapijt zal immers sowieso al niet veel waard zijn. Er zijn verschillende aspecten waar je een écht Perzisch tapijt aan kan herkennen. Een echt Perzisch tapijt is namelijk met de hand gemaakt. Je kunt dat eenvoudig controleren door de achterkant en de voorkant van het tapijt met elkaar te vergelijken. Lijken deze op elkaar? Dan is er in veel gevallen sprake van een handgemaakt tapijt. Ook zijn echte Perzische tapijten gemaakt met behulp van knopen die een enkele lus hebben. Wanneer het tapijt knopen met twee lussen heeft, is er sprake van een Oosters tapijt. Ook heeft ieder echt Perzisch tapijt aan de achterkant een label. Op dit label staat de plaats waar het tapijt gemaakt is. Wist je trouwens dat je officieel enkel van een Perzisch tapijt mag spreken als het in Iran gemaakt is? Tot slot moet je letten op de perfecte. Kleden die met de hand worden gemaakt zijn altijd uniek en je zult ook kleine imperfecties kunnen ontdekken!

Hoeveel is mijn Perzisch tapijt waard?

Ben je er van overtuigd dat jouw Perzisch tapijt handgemaakt is? Dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat je tapijt behoorlijk veel waard is. Vrijwel alle Perzische tapijten die echt zijn, zijn ook geld waard. Hoeveel dat is, hangt van talloze factoren af. Om het zeker te weten, dien je er een expert naar te laten kijken. Dat kan natuurlijk bij een taxateur die ergens in de stad is. Ook online is het echter mogelijk om de waarde van je Perzische tapijt te laten schatten. Dat kan bijvoorbeeld bij Antiekcheck. Je maakt eenvoudigweg foto’s van het de bovenkant en de onderkant van het kleed. Daarnaast fotografeer je ook eventuele beschadigingen en signatuur van het kleed. Vervolgens ontvang je binnen 48 uur een taxatie van het kleed. Een goede expert zal niet alleen de actuele waarde van het Perzische tapijt weten te vertellen maar ook waar het kleed vandaan komt en welke stijl er gebruikt is. Ook kan hij of zij schatten uit welk jaar het tapijt komt. Zodra je de waarde van het Perzische tapijt door Antiekcheck hebt laten vaststellen, kun je deze ook direct verkopen. Als je wil natuurlijk, want je kunt er ook voor kiezen om het Perzisch tapijt zelf te houden.