De gevaren van CFD beleggen

/, Financieel/De gevaren van CFD beleggen

In 2018 werd de handel in CFD’s beperkt door de ESMA. Zo is het gebruik van hefboomwerking niet meer toegestaan en moeten aanbieders ervoor zorgen dat beleggers niet meer kunnen verliezen dan hun initiële inleg en aanbieders moeten uitgebreid waarschuwen voor de risico’s. Ondertussen onderzoekt de AFM of de verkoop van dit soort risicovolle producten verboden moet worden. Vanwege de complexiteitsgraad en alle risico’s is de toezichthouder geen voorstander van dit soort beleggingen.

Wat is een CFD?

Een contract for difference, afgekord CFD, is een zogenoemd hefboomcontract tussen twee partijen. De belegging kan van alles zijn, zoals een aandelenindex, een vreemde valuta of een aandeel, zonder dat u de betreffende onderliggende waarde daadwerkelijk hoeft te kopen. De verkoper betaalt het verschil tussen de waarde bij aankoop en verkoop. Als dit verschil negatief is, ontvangt de verkoper geld van de koper. Beperkte prijsschommeling kan resulteren in grote winsten of grote verliezen als gevolg.

De gevaren van CFD’s

De CFD-aanbieder wint als je verliest. Wanneer je een CFD koopt, teken je een contract met de CFD-aanbieder. Als de provider besluit de positie niet veilig te stellen, dan heeft hij een tegenovergestelde positie en handelt hij dus in het nadeel van zijn eigen klanten. Hierdoor ontstaat belangenverstrengeling. De aanbieder profiteert van het verlies dat de klant lijdt. Dat is risicovol omdat de CFD-aanbieder mogelijkheden heeft om jouw winst of verlies te beïnvloeden. Bijvoorbeel doordat de CFD-aanbieder zijn eigen prijzen kan bepalen en kan zorgen voor kleine dingen op het handelsplatform die je gedrag kunnen beïnvloeden.