Zó stel je je zakelijke vermogen vrij van vermogensbelasting

//Zó stel je je zakelijke vermogen vrij van vermogensbelasting

Veel zelfstandig ondernemers tellen hun zakelijke banksaldo op bij hun privé vermogen. Vaak heerst de illusie dat dit móet, maar niets is minder waar. Het kan zelfs zeer ongunstig zijn, omdat je beter niet te veel vermogen aan kan geven in Box 3 (inkomsten uit sparen en beleggen), omdat de rente daar zo laag is.

Doe je zelf je belastingaangifte? Zorg er dan voor dat je goed controleert of de belastingdienst jouw zakelijke vermogen niet zomaar heeft opgeteld bij Box 3. Het gaat immers om inkomsten uit je onderneming, en deze horen in box 1 (inkomen uit werk en wonen). Zakelijk bankieren is bovendien ook gescheiden privé bankieren.

Heb je een boekhouder? Herinner deze eraan om zoveel mogelijk van je vermogen op de balans van jouw onderneming te zetten.

Het is niet toegestaan om liquide middelen zonder bedrijfsbestemming af te trekken van je ondernemingsvermogen. Het is strafbaar om zoveel mogelijk contant geld dat van je bedrijf is in je huis te bewaren om onder de vermogensbelasting uit te komen.

Andere mogelijke aftrekposten

Je kan eventueel nog meer geld besparen bij de belasting, als je in aanmerking komt voor een aftrekpost. Hiervoor moet je jouw onderneming zelf drijven, heb je aan het begin van het kalenderjaar nog niet de AOW-leeftijd bereikt en besteed je minimaal 1225 uur per kalenderjaar aan jouw onderneming. Verder zijn er per aftrekpost nog specifieke eisen. Verschillende aftrekposten zijn:

– MKB winstvrijstelling, over een vast percentage van de winst hoeft geen belasting betaald te worden.
– Zelfstandigenaftrek, met een vast bedrag van €7.280.
– Startersaftrek, een aftrek van €2.123 voor startende ondernemers.
– De aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk, wanneer dit is goedgekeurd door AgentschapNL.
– De meewerkaftrek, wanneer de partner van de ondernemer onbetaald meewerkt in de onderneming.
– De stakingsaftrek, wanneer de onderneming door staking wordt stopgezet. De stakingswinst is 3630, maximaal één keer in een leven.

Ga altijd na bij de belastingdienst of je in aanmerking komt voor deze aftrekposten, het kan een heel groot financieel verschil maken voor jouw onderneming. Omdat veel ondernemers niet weten dat ze in aanmerking komen voor sommige van deze dingen en daardoor veel geld mislopen, wordt voor beginnende ondernemers aangeraden om met een boekhouder te werken. Deze weet hoe je zo goed mogelijk gebruik kan maken van alle regelingen, en zo veel mogelijk geld kan besparen bij de belastingdienst.